Anda tengah was-was ke samada dalam badan ada sihir atau tak? Tidak lagi bila anda dapatkan 2 video percuma ni. Klik di sini.

9 Langkah Lindungi Anak Dari Gangguan Jin

gangguan jin

Dikemaskini pada 12/04/2018 oleh Ustaz Abdullah

Sebagai ibu ayah, kita bukan sahaja bertanggungjawab untuk melindungi anak-anak kita dari kejahatan yang dilakukan oleh manusia yang lain, tetapi kita juga bertanggungjawab untuk melindungi anak-anak kita dari gangguan jin.

Di bawah ini saya kongsikan dengan anda sembilan cara yang mesti anda lakukan untuk melindungi anak-anak anda dari gangguan jin inshaaAllah.

Pertama: Apa yang perlu dilakukan ialah lindungi rumah anda terlebih dahulu. Caranya ialah dengan membaca surah Al-Baqarah penuh setiap hari. Sekiranya anda tidak mampu untuk melakukannya, bacalah ayat kursi setiap pagi dan malam. Selain itu, anda boleh juga melaungkan azan di rumah pada setiap kali masuk waktu solat. Ingatlah bahawa rumah adalah kubu atau tempat perlindungan untuk keluarga anda.

Kedua: Bacakan zikir di bawah kepada anak anda setiap pagi (sebelum menghantar mereka ke sekolah) dan juga di waktu petang.

“A’uzubi kalimathith thamma min kulli shaytanin wa hamma wa min killi alynil lamma.” 

(Aku berlindung dengan firman Allah yang sempurna dari semua makhluk syaitan dan beracun dan juga dari setiap pandangan yang jahat)

Ketiga (sangat penting): Baca Suah al-Falaq dan An-Nas sebanyak tiga kali, tiup pada tapak tangan, dan kemudian sapukan pada tubuh badan mereka sebelum tidur. Sapu dibahagian hadapan badan mereka, dari kepala hingga ke kaki. Tidak perlu sapu semula ke atas.

Keempat: Bacakan bismillah kepada mereka sebelum membenarkan mereka keluar samada untuk bermain di taman ataupun pergi ke sekolah. Cara paling baik, jika boleh ajarkan dan ingatkan mereka supaya sentiasa memulakan pada pun dengan membaca Bismillah.

Kelima: Ajarkan kepada anak anda supaya membaca ayat kursi sebelum mereka hendak tidur. Terangkan kepada mereka bahawa apabila mereka mengamalkan perkara tersebut (membaca ayat kursi sebelum tidur), yakinlah bahawa Allah akan menghantar Malaikat-Nya untuk melindungi mereka sepanjang malam.

Keenam: Ajarlah mereka tentang sunnah iaitu jangan kencing di bawah pokok, atau di dalam lubang, atau di bahu-bahu jalan. Dan ajarkan mereka supaya jangan masuk ke dalam tandas sebelum membaca doa masuk tandas. Kerana doa tersebut dapat melindungi diri dari gangguan jin dengan izin Allah.

Ketujuh: Bawa mereka masuk ke dalam rumah lebih kurang 20 atau 30 minit sebelum Maghrib. Jangan lupa untuk menjelaskan kepada mereka mengapa perkara tersebut dilakukan.

Kelapan: Setelah membawa anak anda masuk ke dalam rumah, maka tutuplah pintu dan tingkap sambil membaca Bismillah untuk perlindungan.

Kesembilan: Ajarkan kepada anak-anak anda supaya jangan mengamalkan sikap pemarah, dan jika berasa marah, suruh mereka mengucapkan Auzubillah hi minasy syaiton nirrajim (Aku berlindung dengan Allah dari syaitan yang direjam).

Anda Dapat Sesuatu?

Jika ya, jangan lupa untuk kongsikan artikel yang anda baca ini dengan rakan-rakan anda yang lain. Anda juga boleh melanggan artikel terbaru saya terus melalui emel. Klik di sini untuk melanggan.

 

Follow saya di sosial media:
9 Langkah Lindungi Anak Dari Gangguan Jin
Scroll to top
error: Maaf. Artikel ini tidak dibenarkan untuk copy!!