Tip Untuk Mendapatkan Rumahtangga Bahagia (2)

Anggaran Masa Bacaan: 3 minit

Dikemaskini pada 15/05/2021 oleh Ustaz Abdullah

Nota: Artikel ini adalah sambungan dari bahagian pertama. Jika anda belum membaca bahagian pertama, klik di sini untuk membaca.

6) Amalkan Solat Sunat Dhuha Setiap Hari

Selain dari menambahkan rezeki dengan izin Allah, solat dhuha juga akan memberikan kelapangan kepada anda. Oleh itu, amalkanlah ia setiap hari dan lihatlah kelapangan yang akan anda rasai.

Tetapi, anda hanya akan merasai nikmat kelapangan tersebut hanyalah selepas anda menjadikan ianya amalan anda setiap hari. Bukan sekali atau dua kali. Tetapi lakukanlah ia secara istiqamah. Lihatlah, inshaaAllah rumahtangga bahagia yang anda impikan akan datang kemudian.

7) Wajibkan Diri Anda Membaca al-Quran Setiap Hari

Maksud wajib di sini bukanlah saya suruh anda pandai-pandai nak menukar hukum membaca al-Quran itu. Tetapi apa yang saya nak maksudkan ialah anda lakukannya setiap hari sehingga anda merasa seakan-akan ada kewajipan yang belum anda lakukan selagi anda tidak membaca al-Quran.

Tahukah anda seorang huffaz (penghafal al-Quran) perlu memperuntukkan masa untuk mengulang 2 juzuk setiap hari. Jika anda bukan seorang huffaz, usahakanlah sekurang-kurangnya anda dapat istiqamah dapat membaca 5 muka sehari.

Caranya mudah sahaja. Selepas solat 5 waktu, anda hanya perlu peruntukkan masa 10 minit sahaja untuk membaca semuka. Jadi 5 waktu anda akan dapat menghabiskan 5 muka sehari. Mudahkan?

Sekiranya anda mempunyai impian untuk menjadikan anak anda seorang huffaz, ajaklah anak anda untuk membaca bersama-sama. Mulakan agar mereka seronok membaca al-Quran dahulu, kemudian bolehlah perlahan-lahan menghafal bersama-sama mereka.

8) Mohon Doa Daripada Ibu Bapa & Keluarga Mertua

Setiap kali anda menziarahi mereka, jangan lupa minta mereka supaya mendoakan agar usaha anda untuk mendapat rumahtangga bahagia dipermudahkan jalannya oleh Allah.

Ingatlah bahawa doa mereka sangat penting untuk kita mencapai kejayaan dalam semua perkara yang kita lakukan di dalam hidup kita.

9) Sentiasa Sihat & Bertenaga

Pastikan anda, pasangan dan anak-anak anda mendapat kesihatan yang baik melalui pemakanan yang seimbang, dan elakkanlah dari mengambil makanan segera, makanan dalam tin, makanan ringan dan sebagainya.

Selain itu, anda juga sepatutnya mengamalkan pengambilan vitamin untuk melengkapkan keperluan nutrisi keluarga anda. Sekurang-kurangnya amalkan pengambilan vitamin asas seperti multivitamin, Vita C dan asid folik.

Aktiviti senaman dan riadah juga bagus untuk kesihatan keluarga anda. Apabila tubuh badan sihat, maka anda sekeluarga akan lebih bertenaga untuk melakukan apa jua aktiviti bersama keluarga. Kesimpulannya, tahap kesihatan yang baik ialah salah satu faktor yang dapat membentuk rumahtangga bahagia.

10) Seimbangkan Keperluan Seks

Bila dah lama berumahtangga ramai pasangan yang melebihkan keperluan kerja atau anak-anak berbanding keperluan seks pasangannya.

Terlalu melebih-lebihkan kerja, atau anak sehingga letih kepenatan dan menghilangkan mood untuk bersama.

Ada juga yang tidur berasingan dengan alasan nak tidurkan anak, tetapi turut sama tertidur. Ada juga yang tidur berasingan sebab isteri sudah monopouse dan pelbagai alasan lagi.

Alasan-alasan itu boleh mengundang keruntuhan dalam rumah tangga. Seharusnya semakin lama berumah tangga, semakin lebih menghargai pasangan. Ibarat kata orang desa, muda cara muda, tua cara tua.

Alhamdulillah, akhirnya selesai juga perkongsian tip dari saya untuk anda mendapatkan rumahtangga bahagia. Saya harap tip-tip yang dikongsikan dapat memberikan idea bagaimana cara yang sesuai dengan keperluan anda dan pasangan untuk merealisasikan matlamat agar terbinanya rumahtangga bahagia yang semua orang idam-idamkan.

Sumber artikel: Soleh.net

ANDA DAPAT APA-APA TAK?

Jika anda merasakan artikel yang saya kongsikan di atas memberikan manfaat, saya mohon agar anda kongsikan dengan rakan-rakan anda, samada di facebook, twitter,google+ dan lain-lain.

[grwebform url=”https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=Br6N&webforms_id=873105″ css=”on” center=”off” center_margin=”200″/]


(Tentang Penulis: Ustaz Abdullah Idris berpengalaman selama 5 tahun membantu merawat pesakit-pesakit yang mengalami gangguan makhluk halus. Dapatkan perkembangan terkini dari beliau melalui  facebook, google+ dan juga twitter. Beliau telah kongsikan 6 teknik mendinding dari sihir yang telah membantu ramai pesakit beliau. Jika anda ingin mendapatkan khidmat rawatan beliau, dapatkan maklumat lanjut di sini.)

 


Lindungi Diri Anda Dari Sihir Dengan 6 Kaedah Dijamin BERKESAN!

Kaedah yang wajib diketahui & diamalkan  oleh mangsa-mangsa sihir

Anda akan mempelajari:

( 1)  8 jenis wirid/zikir yang mampu menjauhkan jin-jin penyihir.

(2) 1 amalan yang kita abaikan tetapi mampu mendinding kita dari sihir.

(3) 3 teknik & gaya pemikiran yang mampu meningkatkan kekuatan diri
melawan sihir.

Percuma.

3

butang-download

 

Follow saya di sosial media:
Tip Untuk Mendapatkan Rumahtangga Bahagia (2)
Scroll to top
error: Maaf. Artikel ini tidak dibenarkan untuk copy!!